Pages

Tchaikovski


текст на Мила Искренова

Чайковски - импровизация и музикален колаж Галина Борисова

Името на най-великия руски композитор от епохата на романтизма Пьотр Илич Чайковски се свързва с огромен брой музикални произведения, една значителна част от които са балети. „Лебедово езеро”, „Спящата красавица”, „Лешникотрошачката” и пр. са върхови образци в класическото балетно наследство. От времето на тяхното създаване до днес са изминали повече от 100 години..= Първото цялостно представянне на „Лебедово езеро” е в Санкт Петербург в Русия на 17 февруари 1895г. в хореография на Лев Иванов и Мариус Петипа. Чайковски по това време вече не е между живите, но неговият шедьовър остава да живее до наши дни в най-разнообразни хореографски интерпретации .
За Галина Борисова срещата с Чайковски е начин да изрази усещането си за „класиката” в танца. Класиката като символ на съвършенство, красота и величие. Класиката като побеляла старица, носеща с достойнство вековете на плещите си.
„ С течение на годините невротичните черти в характера се задълбочават. Не искам да се отказвам. Това, което в този момент ме забавлява, са лебедите, перата и морското синьо. Искам да остана наивна, но не и подчинена на някакви мимолетни моди. Затова ви моля да послушаме заедно Чайковски. И да преоткрием класическите клишета. Изчерпването на смислите ме забавлява, предизвиква и концентрира. Нека бъдем банални. „ /Галина Борисова/ Продължителност: 60 мин.” – пише в програмата.
Как за 60 минути натрупаната през годините танцова ерудиция се материализира в темпорално развиващи се образи?... Как творецът на 21-и век се чувствува в пачка и палци и как изглежда в тях?... Разкъсван от противоречия, разбалансиран, неспокоен и то не с трепета на невинната Одета или с амбициите на фаталната Одилия, а с обречеността на чувствителния човек, принуден да се „адаптира” към „духа на времето”. Тялото на твореца интерпретиращ класиката в началото на 21-и век е травестиращо тяло. То се опитва да свърже стари с нови истини, вечни с моментни прозрения, банални с неординерни визии. Получилият се събирателен образ е съчетание между клоун и кабаретна звезда с перука в стил рококо от бяла, капеща перушина, пееща в микрафон и в унисон с мелодрамотични мотиви... Пълзяща в краката на „последния” останал зрител, смутено наблюдаващ самопредлагащата се агония, тих и смирен и напълно пасивен. А на финала – протягаща ръка в очакване, неизвестно на какво, и взираща се, неизвестно накъде, но настойчиво и неотклонимо, като паментник на постоянството....

13.04.2008 Мила Искренова

05. 03./ 5th march

photo by Ivo Dimchev
Galina Borissova in Vienna

Although you are on the quiet side, but you enjoy excitement and changes. Routine is something you cannot stand. Because of your extreme confidence, you hardly ask others for opinion. You believe in leading your own life, and you have got the gift in doing so. Your Love, Nothing can stop you from making progress in your love life. Once you are in love, you feel the ownership of your lover. A third party can only makes your jealousy becomes worse.